Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Diş Fırçalama Tekniği

Diş Fırçalama Tekniği

Diş Fırçalama Tekniği

Doğru diş fırçalama tekniği, sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmanın ilk basamağıdır. Çürüksüz dişler için öncelikle çocuğunuzun ağızına uygun diş fırçası seçmelisiniz. Çocuğunuz ağızını açtığında fırça en arkadaki dişlere rahatlıkla ulaşabilmeli, yumuşak ve naylon kıllı olmalıdır. Her üç ayda bir fırçanızı değiştirmeyi unutmayın.
 
GÜNDE İKİ KEZ-İKİ DAKİKA
Dişlerinizi doğru fırçalamak için, ağzınızın 4 ayrı bölgesini (sağ üst, sol üst, sağ alt, sol alt)en az 30 sen fırçalamalısınız. Manuel diş fırçalarında 2 dk süre sensörleri olmadığı için yeterince uzun fırçaladığınızı kontrol etmek için bir zamanlayıcıya ihtiyacınız olabilir. Özellikle çocuklarınız için kum saatleri motivasyonu arttıracaktır.
 
DİŞ FIRÇASININ POZİSYONLANDIRILMASI
Diş fırçasını nasıl pozisyonlandıracağınız hangi bölgedeki dişlerinizi fırçaladığınıza göre değişir. Alt ve üst çenedeki dişlerinizi ayrı ayrı fırçalamalısınız.
 
 
STEP 1: Fırçalamaya dişlerinizin iç veya dış yüzeyinden başlayın. Fırçanın kıllarının dişetine de temas ettiğinden emin olun ve 45 derecelik açıyla tuttuğunuz fırçanızı dairesel hareket ettirin. Mesela üst dişlerinizin sağ arka tarafının yanak tarafından başlayın her diş yüzeyinize 5-10 dairesel hareket yapın (En arka dişe ulaştığınızdan emin olun) ve bir fırça boyu öne kayarak sol üst bölgenin en arkasındaki dişe kadar ilerleyin. Daha sonra yine sağ üst tarafın en arka iç yüzeyinden başlayıp, aynı şekilde sol üst en arkaya ulaşın. Bu şekilde bir sistemle üst dişlerin hem dış hem iç yüzeylerini tamamen temizlemiş olacaksınız.
 
STEP 2: Çiğneme yüzeylerini fırçalarken sağ üst en arka dişten başlayıp ileri geri hareketlerle sol üst en arkaya ilerleyin.
 
STEP 3: ön dişlerinizin iç kısımlarında fırçanızı dik tutmanız ve aşağı yukarı hareketlerle temizlik yapmanız sizin için konforlu olacaktır.
 
STEP 4: dişlerinizle dişetlerinizin birleşim sınırını iyi temizlediğinizden lütfen emin olun.
 
STEP 5: son olarak dilinizi arkadan öne doğru süpürme hareketi yaparak fırçalayın, böylece dil papillaları arasına sıkışan Gıda artıklarını ve Kokuya neden olan bakterileri uzaklaştırmış olacaksınız.
 
 
DİŞ İPİ KULLANIMI
Etkili ağız temizliği ancak fırçalamayı takiben yapacağınız diş ipi kullanımı İle mümkündür. Diş fırçasının kılları dişlerin birleşim noktasını temizlemekte yetersiz kalır. Bu sebeple gece yatmadan
önce diş fırçalama ve dişipi kullanımı şarttır. Diş ipi ile tüm dişlerin ara yüzeyleri temizlenmelidir. Dişipi iki diş arasına yerleştirir C formunu alacak şekilde diş yüzeyine yaslanır ve ip dişeti yönünde hareket ettirilir. Daha sonra hafif dişetinden uzaklaştırılıp diğer diş yüzeyine yaslanır ve tekrar dişetine doğru itilir. Böylece iki diş arası bölge tamamen temizlenmiş olur.
 
Çocuklarda ağız hijyeni 8 yaşına kadar ebeveyn desteği ile olmalıdır. Çocuğunuz dişlerini fırçaladıktan sonra 1 kez de siz çocuğunuzun dişlerini fırçalamalısınız. Çünkü önemli olan günde 2 defa fırça ve macunun ağıza girmesi değil etkili mekanik bir temizlik yapılmasıdır. Bir çok ebeveyn fırçalama sırasında çocuğunun yanında durduğunu ve çocuğun çok iyi fırçalama yaptığını savunur. Nasıl 3-4 yaşında bir çocuk ince motorları tam olarak gelişmediği için güzel bir el yazısına sahip olamazsa, istenilen bir mekanik temizlik yapmasıda beklenemez. Buyüzden sevgili anneler ve babalar çocuğunuzun dişini bir kez de siz fırçalamalısınız